Vad är en kvalificerad aktie?

Innehållsförteckning

Vad är en kvalificerad aktie?

Vad är en kvalificerad aktie?

För att en andel ska anses vara kvalificerad räcker det att andelsägaren eller en närstående varit kvalificerat verksam under något av de fem beskattningsår som närmast föregått det aktuella beskattningsåret.

När blir aktierna okvalificerade?

Om bolaget har passiva delägare med minst 30% av aktierna (rättare sagt om de har rätt till minst 30% av aktieutdelningen), blir alla aktier i bolaget okvalificerade. Ett typexempel är då en investerare äger 30% eller mer av bolaget, men inte arbetar i verksamheten.

Vad är okvalificerade andelar i fåmansföretag?

Aktier räknas som kvalificerade om aktieägaren eller dennes närstående arbetat aktivt i fåmansbolaget under inkomståret eller något av de fem föregående beskattningsåren. ... Enligt normala regler blir det alltid kapitalskatt på aktieutdelningar.

Vad innebär det att man innehar en kvalificerad andel?

En kvalificerad aktie är en aktie som ägs av en person som är, eller har varit, verksam i ett aktiebolag. En aktie är också kvalificerad om aktieägaren har en närstående som är, eller har varit, verksam i företaget. Det här förhindrar att arbetsinkomst omvandlas till kapitalinkomst.

Får ett nystartat aktiebolag i år använda sig av Förenklingsregeln eller huvudregeln?

All utdelning som ligger under gränsbeloppet för ditt företag beskattas nämligen endast med 20%. Det finns två vägar att gå för att fram gränsbeloppet: förenklingsregeln (schablonregeln) och huvudregeln. Det är upp till dig som ägare att välja förenklingsregeln eller huvudregeln i din deklaration.

Relaterade inlägg: