Hur påverkar industrialiseringen litteraturen under 1800 talet?

Innehållsförteckning

Hur påverkar industrialiseringen litteraturen under 1800 talet?

Hur påverkar industrialiseringen litteraturen under 1800 talet?

Industrialiseringen och urbaniseringen har mycket stor påverkanlitteraturen under den här tiden. Författarna får upp ögonen för de lägre samhällsklasserna. I böckerna de skriver skildrar de deras liv oavsett hur "smutsigt" eller miserabelt det ser ut. Arbetarna och deras liv står genom hela epoken i fokus.

Vad kom först realismen eller naturalismen?

Naturalismen är inspirerad av naturvetenskapen då den på samma sätt vill vara objektiv i ett betraktande av människan som en produkt av arv och miljö. Denna litterära riktning som uppstår under 1860-talet i Frankrike kan något förenklat ses som en fortsättning och tillspetsning av realismen.

Vad är typiskt för realismen?

Realismen som en litterär epok varade mellan 18, men genomsyrar även idag majoriteten av all litteratur som ges ut. Under epoken blir en strävan efter att skildra omvärlden så realistiskt som möjligt, det vill säga ur ett mer eller mindre objektivt och vetenskapligt perspektiv, tongivande.

Vad är typiskt för naturalismen?

Naturalismen är egentligen en extremare variant av realismen. Den utgår från en bestämd människosyn där människan ses som en helt förutbestämd produkt av arv och miljö. Hon har därför små möjligheter att styra sitt liv. Den naturalistiske författaren skulle avbilda verkligheten på samma sätt som en vetenskapsman.

Hur var litteraturen under 1800-talet?

1800-talets stora omvälvningar kom i stället till uttryck i litteraturen genom realismen och dess förlängning naturalismen. Genren framför andra var romanen och man skrev återigen - liksom under upplysningen - för att påverka, väcka debatt och undervisa.

Relaterade inlägg: