Vad är en Skattejämkning?

Innehållsförteckning

Vad är en Skattejämkning?

Vad är en Skattejämkning?

Jämkning innebär att din huvudutbetalare gör ett lägre eller ett högre skatteavdrag från inkomsten än vad som ska göras enligt skattetabell. Syftet är att uppnå bättre överensstämmelse mellan preliminär skatt och din slutliga skatt.

Hur mycket skatt betalar en sjöman?

95. Sjöman, som icke skall erlägga sjömans- skatt enligt de bestämmelser som gälla för här i riket bosatt sjöman, skall erlägga sjö- mansskatt med femton procent av den be- skattningsbara inkomsten, därest han icke på godtagbart sätt visar, att han är skatt- skyldig i annat land för inkomsten.

När ska man jämka?

Så snart du vet eller kan uppskatta inkomsten för hela året kan du ansöka om jämkning – ett beslut om preliminär A-skatt kan fattas när som helst under hela inkomståret. När du lämnar en jämkningsansökan fyller du i de inkomster och avdrag som du uppskattar att du kommer ha under året.

Vad är Sjöinkomst?

Sjöinkomster tas upp som inkomst av tjänst. Sjöinkomstavdraget får högst uppgå till 35 000 kr för närfart och högst 36 000 kr för fjärrfart. Sjöinkomstavdraget minskar den taxerade förvärvsinkomsten, men kan inte leda till underskott. Antalet dagar med sjöinkomst framgår av kontrolluppgiften från arbetsgivaren.

Relaterade inlägg: