Varför blir jag hes när jag sjunger?

Innehållsförteckning

Varför blir jag hes när jag sjunger?

Varför blir jag hes när jag sjunger?

Om en sångare har en överproduktion av slem på sina stämband beror det kanske på en mer eller mindre konstant irritation av stämbandens slemhinnor. När slemhinnorna på stämbanden blir uttorkade eller irriterade bildas det automatiskt slem för att skydda stämbanden.

Vad kan man göra för att bli hes?

De vanligaste orsakerna att man blir hes är att man blivit förkyld eller överansträngt rösten, vilket lett till inflammerade stämband. Det är ovanligt att man behöver söka vård för heshet, eftersom symtomen ofta går över på egen hand.

Hur långa är stämbanden hos en kvinna?

Skillnader mellan kvinnors och mäns röster Kvinnor har cirka 12-17 millimeter långa stämband och mäns stämband är cirka 17-23 millimeter långa (Aronson, 1990). De kortare och tunnare stämbanden hos kvinnor leder till att stämbanden vibrerar snabbare.

Hur uppstår ljudet av din röst?

Röst bildas när luften pressas ut genom luftstrupen så att stämbanden vibrerar. Det bildas en ton. Hur tonen låter beror på hur långa eller spända stämbanden är. Män har därför mörkare röst än kvinnor då deras struphuvud är större och längre.

Vad gör man åt knutor på stämbanden?

Besvären brukar minska ganska snabbt medan själva knottrorna ofta tar lång tid på sig att minska och eventuellt försvinna. Om knottrorna består och besvären inte minskar avsevärt kan operation bli aktuell. Stämbandspolyper behöver oftast men inte alltid opereras bort.

Relaterade inlägg: