Vad menas med förmånsrätt?

Innehållsförteckning

Vad menas med förmånsrätt?

Vad menas med förmånsrätt?

Att en borgenär har förmånsrätt för sin fordran innebär att borgenären vid konkurs eller utmätning har rätt till betalning före andra borgenärer.

Vad betyder ny oprioriterad Konkursfordran?

Är fordringar som det omfrågade företaget har på företag som gått i konkurs, och där säkerhet saknas för fordringsbeloppet. Ju fler/större oprioriterade fordringar ett företag har i andras konkurser desto större är risken att även detta företag får betalningsproblem. ...

Vad är Konkursfordringar?

Konkursfordringar. Fordringar som kan göras gällande i konkurs och som därför berättigar till utdelning kallas för konkursfordringar. De materiella regler som anger under vilka förutsättningar och i vilken utsträckning borgenärer har rätt att kräva utdelning för sina fordringar finns i 5 kap. KonkL.

Vilka fordringar har förmånsrätt?

Allmän förmånsrätt rör till exempel kostnader som är kopplat till konkursförfarandet samt löner och arvoden. Övriga fordringar är oprioriterade. Om det finns tillgångar kvar efter att fordringar med förmånsrätt har betalats ut så fördelas resterande pengar mellan de oprioriterade fordringarna.

Vad menas med Retentionsrätt?

En rättighet för en borgenär att kvarhålla en gäldenärsegendom som säkerhet för sin fordran. ... Retentionsrätten kan ses som en svagare form av panträtt eftersom en gäldenär som har besittning av en sak med retentionsrätt, normalt inte har rätt att sälja egendomen för att få betalt för fordran.

Vad ingår i allmän förmånsrätt?

Allmän förmånsrätt

  • En borgenärs kostnader för själva konkurssättandet och liknande kostnader (FRL 10 §)
  • Kostnader för upprättande av räkenskapsmaterial och bokföring (FRL 10 a §)
  • Arbetstagares lönefordringar, samt fordran på semesterersättning, pension och liknande (FRL 12 §). Se även lönegarantilagen.

Vad innebär Bevakningsförfarande?

Bevakning i konkurs är ett förfarande för att anmäla fordran i konkurs. Bevakningsförfarande är bara nödvändigt i konkurser där det kan antas att fordringar utan förmånsrätt kommer att erhålla utdelning. ... Bevakning sker genom att borgenären i rätt tid skriftligen anmäler sin fordran.

Vilka kostnader räknas som Konkurskostnader?

Till konkurskostnader räknas de särskilda kostnader som förvaltaren har inom ramen för uppdraget och som därvid varit skäligen påkallade. I förarbetena har sådan kostnadsersättning exemplifierats som utlägg för nödvändiga resor och kostnader för arkivering av konkursgäldenärens redovisningshandlingar (prop.

Vad är en Massafordran?

En fordran som uppstått efter att en gäldenär gått i konkurs, och alltså gäller mot själva konkursboet. Eftersom ett konkursbo ofta måste drivas vidare under en period kan det ingå nya avtal och ta på sig nya förpliktelser.

Vad gäller enligt förmånsrättslagen?

Den borgenär som har en fordran med förmånsrätt har företrädesrätt, dvs rätt att få betalning före andra borgenärer med oprioriterade fordringar. ... Bestämmelser om förmånsrätt finns i förmånsrättslagen (1970:979), förkortad FRL. Det finns särskild och allmän förmånsrätt (FRL 2 §).

Relaterade inlägg: