Vad menas med ATK?

Innehållsförteckning

Vad menas med ATK?

Vad menas med ATK?

Facken har bytt ut en del av löneökningen mot ledig tid, så kallad arbetstidsförkortning (atk). Antalet timmar varierar mellan olika förbund och avtal. ... De timmar som inte har tagits ut 31 mars ska betalas ut i pengar. Timmarna kan tas ut som tid, pengar eller i vissa fall som en extra avsättning till pensionen.

Varför har man arbetstidsförkortning?

Syftet med systemet för arbetstidsförkortning är att förkorta arbetstiden och livsarbetstiden för arbetstagare. ... Avsättningen till ett arbetstidsförkortningskonto i tid görs exempelvis med 94 minuter per vecka för en anställd som arbetar 40 timmar per vecka eller med 0,039 timmar per arbetstimme (94/(40 tim * 60 min)).

Vad är ATK tid?

Hur hanteras intjänad tid? ... Den intjänade tiden registreras i Heroma och benämns ofta som ATK-tid. Många arbetsplatser har fått beskedet att den tid som enligt avtalet skall ges som tid (40% av intjänandet), ej får läggas ut just nu. Detta är felaktigt.

Har man rätt till arbetstidsförkortning?

Arbetstiden regleras i arbetstidslagen och i våra kollektivavtal . ... I många kollektivavtal ingår också möjligheten att välja arbetstidsförkortning. Finns det inte kollektivavtal på ditt företag så ska det i anställningsavtalet framgå hur arbetstiden är förlagd.

När tjänar man in arbetstidsförkortning?

Arbetstidsförkortning måste alltid vara intjänad innan man kan ta ut den, dock om man slutar sin anställning under pågående intjänandeår skall den räknas ut och betalas med pengar på slutlönen. Arbetstidsförkortning skall tas ut som betald ledighet eller i kontanter om arbetstagaren så vill.

Har kommunal arbetstidsförkortning?

Tiden det tar att genomföra en arbetstidsförkortning är beräknad på en förkortning från 37,5 till 30 timmar per vecka. 37,5 timmar är ett uppskattat genomsnitt av dagens heltidsmått för Kommunals medlemmar. Om tiden istället justeras upp till 38,25 timmar per vecka förändras uträkningarna bara marginellt.

Relaterade inlägg: