Vad kännetecknar ett handlande enligt pliktetik?

Innehållsförteckning

Vad kännetecknar ett handlande enligt pliktetik?

Vad kännetecknar ett handlande enligt pliktetik?

Plikten, normen, avgör vilken handling som är den rätta. Pliktetik eller regeletik innebär att vissa handlingar, till exempel lögn, dödande, tortyr, har inneboende egenskaper som gör att de alltid bör vara förbjudna. Alltså oavsett den handlandes avsikter eller konsekvenserna av handlingen.

Vad menade Aristoteles med den etiskt goda människans egenskaper?

Enligt Aristoteles bör vi människor sträva efter dygden, eller dygderna, Med detta menar han goda egenskaper. Aristoteles hävdade att dygden i sig är en belöning och den dygdige kännetecknas av att hen gör det rätta därför att hen vill göra det och hen känner glädje av att utföra dessa dygdiga handlingar.

Vad är Avsiktsetiker?

En handling anses vara moraliskt rätt om man handlar utifrån gott uppsåt, med gott sinnelag - den som utför handlingen älskar sin nästa och vill henne gott. Vad fokuserar avsiktsetiken på? Plikter eller konsekvenser är inte sådant som ger handlingen dess moraliska värde, utan det kommer från den handlandes motiv.

Vad är regelbaserad Pliktetik?

Enligt den regelbaserade pliktetiken är plikterna styrande regler som gäller i alla situationer. Den situationsbaserade pliktetiken utgår från att varje situation är unik och att man därför måste bedöma vilken plikt som är den rätta i den enskilda situationen.

Relaterade inlägg: