Vad kännetecknar en reptil?

Innehållsförteckning

Vad kännetecknar en reptil?

Vad kännetecknar en reptil?

Utmärkande drag Kräldjur har en svans, fjäll och fyra extremiteter, de sistnämnda är hos ormar och några ödlor tillbakabildade. Alla reptiler andas med lungor. De lägger antingen ägg eller föder levande ungar (ovovivipar). I motsats till groddjur finns inget larvstadium.

Har kräldjur inre befruktning?

Befruktningen är en s.k. inre befruktning där hanens parningsorgan förs in i honans kloak och honan lägger ägg eller föder fullt utvecklade ungar. Fortplantningen är inte beroende av vatten (som hos groddjuren), utan äggen läggs på land. Samtliga arter andas med lungor.

Är en reptil ett djur?

Kräldjur eller reptiler Reptilia, omfattar drygt 6 500 nu levande arter, som delas in i sköldpaddor, krokodilartade kräldjur, bryggödlor och fjällreptiler (ödlor, masködlor och ormar). I Sverige har vi tre arter ormar. Till de utdöda grupperna hör dinosaurierna.

Har krokodiler fjäll?

Hudskelettet kan vara olika kraftigt och utgöras av förtjockande hårda partier i huden. Fiskarnas fjäll är en form av hudskelett och sköldpaddornas och krokodilernas pansar är hudskelett som bildats av läderhuden. Med läderhuden på kroppens ovansida bildar krokodilen ett hudskelett.

Har reptiler inre befruktning?

Reptiler har i allmänhet korta ben eller som ormarna inga ben alls. ... Hos alla reptiler förekommer inre befruktning och deras fortplantning är starkt påverkade av omvärldsfaktorer som temperatur och dagslängd. De lägga antingen ägg eller föder levande ungar. I motsats till groddjur finns inget larvstadium.

Relaterade inlägg: