Hur hög blir en fjällbjörk?

Innehållsförteckning

Hur hög blir en fjällbjörk?

Hur hög blir en fjällbjörk?

Andra, som lapp-, rip- och ullvide, blir ibland 1,5–2 meter höga. Fjällbjörkskog i Ljungdalen. Den subalpina regionen, ligger, som namnet antyder, precis under den alpina regionen.

Hur ser Fjällbjörken ut?

Arten är ett mellanting mellan träd och buske beroende på växtförhållandena och rådande snödjup. Stammens form och utseende påverkas av snödjupet. Fjällbjörken har två tydliga färgnyanser på sin stam. Den övre delen är mörkare och den undre är ljusare, vilket beror på den djupa snön.

Hur ser det ut i fjällen?

Fjäll är berg eller mer flacka landskap, vars högsta punkt når över skogsgränsen. Sammanhängande skog förekommer inte och i högfjällsområden saknas träd helt. Ett fjäll kännetecknas i stället av lågväxt alpin och subalpin vegetation. Ordet används också för andra berg, dels regionalt, dels i en del dialekter.

Vart finns fjällbjörkskog?

I svenska fjällkedjan är det fjällbjörk som bildar skogsgränsen mot kalfjället. Fjällbjörkskogen utgör ett c:a 200 meter högt bälte mellan barrskog och kalfjäll. Många av Laponias dalgångar ligger på en sådan höjd över havet att fjällbjörkskogen breder ut sig över stora ytor i dalbottnen.

Varför klarar Fjällbjörken sig på högre höjder än granen?

I och med att snön nu snön smälter bort tidigare på våren så har växtperioden blivit längre, tillräckligt lång för att fjällbjörkar ska kunna växa här. Det är därför fjällbjörkskogen blivit tätare på vissa platser.

Var börjar fjällen?

Den svenska fjällkedjan sträcker sig från Treriksröset i norr till Dalarna i söder. Här väntar hisnande landskap och hundratals mil med markerade vandringsleder. Sätt ihop din egen tur mellan några av STFs 44 fjällstugor, följ med på vandring med en kunnig guide, eller gör dagsturer med en fjällstation som bas.

Relaterade inlägg: