Vad är nekrotisk vävnad?

Innehållsförteckning

Vad är nekrotisk vävnad?

Vad är nekrotisk vävnad?

Nekros. Omfattar i huvudsak sjuklig celldöd som orsakas av faktorer utanför cellen som gifter, syrebrist, mekaniskt våld, värme, kyla eller bestrålning, men på senare tid har forskarna även sett programmerad nekros.

Hur ser sår ut?

Ibland blir såret infekterat Det finns alltid en risk att ett sår blir infekterat. Då blir huden runt såret röd och svullen och såret gör mer ont än tidigare. Det kan också börja vätska ur såret, det kan synas lite var och lukta illa.

Vad är Hypergranulation?

Svallkött/hypergranulation Överdriven röd granulationsvävnad kan ibland uppstå. Den höga svulstiga vävnaden måste komma i nivå med omkringliggande hud för att inte fördröja sårläkning.

Hur ser nekros ut?

Nekros (latin: necrosis, gr. ne'krosis, "bortdöende"), förr brand, är sjuklig cell- och vävnadsdöd i en organism, till skillnad från apoptos som innebär en programmerad celldöd som gynnar organismen. Blir nekrosen tillräckligt stor kan det leda till organismens död.

Hur ser ett sår ut som läker?

Blodkärlen vidgas och vita blodkroppar strömmar till såret för att skydda den skadade vävnaden. Då blir huden röd, öm och svullen. Inom några dagar eller veckor bildas nya hudceller och blodkärl som reparerar huden och slemhinnan – läkningsprocessen tar olika lång tid beroende på den ursprungliga skadan.

När försluter vi ett sår Vad behöver vi veta först?

Det initiala i akut sårbehandling är att identifiera hur skadan uppkommit och därmed fastställa vilken sårtyp det handlar om. Även andra relaterade skador och eventuella komplikationer som till exempel nervskador, skelettskador, kompartmentsyndrom identifieras.

Relaterade inlägg: