Vilka faktorer påverkar vattentillgången?

Innehållsförteckning

Vilka faktorer påverkar vattentillgången?

Vilka faktorer påverkar vattentillgången?

En del faktorer är naturliga. De innefattar klimat, berg och landformer och naturliga händelser som jordbävningar, torka eller översvämningar. Klimatet har en stor betydelse. Temperatur, regnmängd och mängden solljus påverkar hur mycket vatten vattenkällor kan innehålla och hur snabbt källorna fylls på.

Hur mycket av allt vatten på jorden är drickbart?

Av allt världens vatten är mindre än en procent tillgängligt som dricksvatten för människor. Av detta är hela 95 procent grundvatten. Resten finns i sjöar och vattendrag, av vilket fyra femtedelar kommer från utströmmande grundvatten, så grundvattnet har en mycket viktig hydrologisk och ekologisk funktion.

Hur stor del av jordens yta består av vatten?

Ca 29% av jordens yta är land, och 71% hav, men kontinent-skorpan omfattar en något större andelen av jordens yta, eftersom lågt liggande delar av denna är översvämmad och täcks av grundhav som Östersjön och Nordsjön.

Vilka är de viktigaste faktorerna som påverkar ett hushålls vattenanvändning?

Största delen av sötvattnet, ca 80 procent, utgjordes av ytvatten från sjöar och vattendrag. Grundvattnet utgjorde ca 13 procent, och övriga källor utgjorde 7 procent. Industrierna stod för den mesta vattenanvändningen, ca 61 procent, följda av hushåll med 23 procent och jordbruk med 3 procent.

Vad beror vattenbrist på?

Resultatet blir uttorkning, dålig sanitet och brist på hygien som leder till smutsigt dricksvatten och dödliga sjukdomar som kolera och annat. Undernäring på grund av torka orsakar brist på viktiga näringsämnen i kosten och gör att spädbarnens normala utveckling hämmas allvarligt.

Relaterade inlägg: