Vad kännetecknar en nyhetsartikel?

Innehållsförteckning

Vad kännetecknar en nyhetsartikel?

Vad kännetecknar en nyhetsartikel?

NyhetsartikelNs struktur En nyhetsartikel består till formen av en rubrik, en ingress och en bröd- text. Dessutom brukar nyhetsartikeln ofta kompletteras med till exempel bilder, diagram eller faktarutor. ... Brödtexten Efter rubriken och ingressen följer brödtexten, som är ett annat namn för själva huvudtexten.

Vilken texttyp är artikel?

Artiklar är den vanligaste formen av text i en dagstidning och skrivs av journalister. Överst står en fångande rubrik som sedan följs av en ingress (som är en kort sammanfattning av det viktigaste av artikeln som helhet). Ingressens uppgift är att göra läsaren nyfiken på att läsa resten av artikeln.

Vilka delar har en artikel?

En artikel är uppdelad i tre delar: rubrik, ingress och brödtext. Rubriken ska med ett par få ord berätta vad artikeln handlar om. Ingressen är en sammanfattning av brödtexten och ska inte vara mer än några meningar lång; den ska fånga läsarens intresse inom ämnet.

Vad är Inlägg text?

Vad är ett inlägg? Ett inlägg är en friare texttyp, och du behöver inte lika strikt följa mönstret med tes, argument och motargument. I ett inlägg resonerar och diskuterar du kring något utan att för den skull behöva ta ställning för eller emot.

Vad kännetecknar en krönika?

Krönikan är en kortare typ av tidningstext där en krönikör för fram sina egna åsikter och tankar i ett dagsaktuellt ämne. De flesta stora tidningar och tidskrifter publicerar flera krönikor inom olika ämnen, till exempel sport, nöje, film och vetenskap.

Vad finns det för olika typer av texter?

Olika texttyper kan antingen vara beskrivande, berättande, argumenterande eller utredande. Blogg , Dramatik , Fabel (2) , Insändare , Krönika , Kåseri , Lyrik , Poesi , Dikt , Novell , Prosa , Roman och Sonett .

Relaterade inlägg: