Vad påstod dolkstötslegenden?

Innehållsförteckning

Vad påstod dolkstötslegenden?

Vad påstod dolkstötslegenden?

Innehållet i dolkstötslegenden var att den tyska armén egentligen var "obesegrad i fält" under kriget, men hade blivit tvingad att kapitulera efter att ha fått en "dolkstöt i ryggen" av politikerna och den tyska hemmafronten som svikit kejsarriket och armén genom att sluta fred med fienden.

Vilka spred dolkstötslegenden?

Nationalistiska, konservativa, högerradikala och antisemitiska kretsar spred den så kallade dolkstötslegenden. Den var ett påstående om att den tyska armén aldrig hade besegrats i första världskriget.

När drabbades Tyskland av hyperinflation?

Orsaker till hyperinflationen i Tyskland 1923.

Vilka problem drabbades Weimarrepubliken av?

Statsskicket präglades av politisk instabilitet som förvärrades av flera politiska mord och kuppförsök. I samband med börskraschen i New York 1929 och den efterföljande ekonomiska depressionen som drabbade Tyskland särskilt hårt, blev den ekonomiska och politiska situationen i Tyskland ohållbar.

Vad ledde hyperinflationen till?

Efter förlusten i första världskriget hade Tyskland stora behov av pengar då det fanns ett behov att bygga upp samhället igen och betala av de enorma krigsskadestånd de segrande makterna i kriget ålagt landet. För att lösa detta tryckte Tyskland ständigt nya sedlar, vilket resulterade i hyperinflation.

Vad hände i Tyskland 1923?

Efter första världskrigets slut tvingades Tyskland i Versaillesfreden, förutom att avstå flera landområden, att betala skadestånd till segrarmakterna Frankrike, USA och Storbritannien. För att sätta press på Tyskland att betala ockuperade franska trupper i januari 1923 Ruhrområdet där de flesta tyska industrierna låg.

Relaterade inlägg: