Kan jodbrist orsaka?

Innehållsförteckning

Kan jodbrist orsaka?

Kan jodbrist orsaka?

Jodbrist. Brist leder till struma, förstoring av sköldkörteln, som var en vanlig sjukdom i Sverige på 1800-talet och i början av 1900-talet. Jodbrist under fosterstadiet är särskilt allvarligt och kan störa utvecklingen av nervsystemet, den fysiska utvecklingen och leda till psykiska utvecklingsstörningar.

Vad är bra med jod?

Jod är en mineral som kroppen behöver och som vi har mycket av i sköldkörtelhormoner. Jod är bland annat viktigt för att reglera ämnesomsättningen och för tillväxt och utveckling hos barn.

Vad händer om man får för lite jod?

– Ja, jod är viktigt att i sig eftersom det behövs för hormonerna i sköldkörteln. Jod bidrar till att bibehålla normal ämnesomsättning, nervfunktion och kognitiv förmåga. För lite jod kan leda till att man får struma, en sjukdom som innebär att sköldkörteln blir förstorad vilket kan ses på halsen där den sitter.

Är jod basiskt?

Jod bildar ett blått komplex med stärkelseoch detta färgtest används för att detektera små mängder jod. I sur lösning, arsenat, (AsO 4 ) 3- , reduceras till arsenit, medan, i starkt basisk lösning, är jod instabil, och den omvända reaktionen sker. Denna reaktion används för att bestämma jod i volym.

Är det jod i Himalayasalt?

Himalayasaltet har en naturligt vacker aprikosfärg och innehåller en mångfald av mineraler och spårämnen, bland annat mineraler som inte finns i vanligt bordssalt (ren NaCl). Saltet innehåller mycket lite jod (ca. 5 μg/100g).

Hur ser man att man har jodbrist?

Ett enkelt test man kan göra själv är att droppa jod på sin hud. Jod blir gult på huden och är du fortfarande gul efter 24 timmar så har du inte jodbrist.

Relaterade inlägg: