Varför är unga arbetslösa?

Innehållsförteckning

Varför är unga arbetslösa?

Varför är unga arbetslösa?

Nästan alla svenska ungdomar studerar på gymnasiet och söker oftast inte jobb under den perioden. Många går dessutom därefter direkt vidare till studier vid universitet och högskolor istället för att börja söka jobb. Det är huvudförklaringen till att bara ungefär hälften av alla 15-24-åringar tillhör arbetskraften.

Hur många ungdomar arbetar?

Antal arbetslösa ungdomar per år Ungdomsarbetslösheten uppgick till 21,4 procent i november. Till antalet var det 124 100 personer mellan 15–24 år som räknades som arbetslösa enligt SCB:s arbetskraftsundersökningar (AKU). Mätt i säsongsrensade och utjämnade siffror låg ungdomsarbetslösheten 24,6 procent.

Hur ligger Sverige till i ett internationellt perspektiv vad gäller ungdomsarbetslöshet?

I en jämförelse med andra länder i EU ligger Sveriges ungdomsarbetslöshet idag på en hög nivå och uppgick till cirka 25 procent i oktober. ... Gemensamt för samtliga länder är att ungdomsarbetslösheten generellt är högre än arbetslösheten i andra åldersgrupper.

Vad är konsekvenserna vid till exempel ungdomsarbetslöshet?

Ungdomsarbetslöshet leder också till kraftigt ökad alkoholkonsumtion, särskilt bland de unga männen. Bland dem leder ungdomsarbetslöshet (>23 veckors ackumulerad arbetslöshet mellan 16 och 21 års ålder) till en till sjufaldigt ökad konsumtion (mellan 16 och 21 års ålder).

Är det bättre att äldre är arbetslösa än att unga är det?

Unga vuxna har inte bara en mer utsatt position på arbetsmarknaden, utan påverkas också mer negativt av arbetslöshet än äldre vuxna. ... Studier visar att arbetslöshet i de tidiga vuxenåren har en mer varaktig negativ påverkan på hälsan än arbetslöshet för äldre vuxna.

Hur många studenter är arbetslösa?

Genomsnittet för 2019 landade ändå på en minskning jämfört med 2018 – från 47 800 till 46 200 arbetslösa ungdomar. Som andel av arbetskraften sjönk ungdomsarbetslösheten från 8,9 till 8,6 procent. De unga kvinnornas arbetslöshet var oförändrad på 7,0 procent och de unga männens sjönk till 10,1 procent.

Hur stor arbetslöshet har vi i Sverige?

Under 2010 var arbetslösheten 8,6 procent. Mellan 20 minskade den igen. Under perioden 2011–2014 stabiliserade sig arbetslösheten på en nivå kring 8 procent, för att sedan sjunka ytterligare. Efter att ha nått en relativt låg nivå 2018 vände arbetslösheten uppåt igen under 2019, då den låg på 6,8 procent.

Relaterade inlägg: