Vad kännetecknar grundämne?

Innehållsförteckning

Vad kännetecknar grundämne?

Vad kännetecknar grundämne?

Grundämne är en substans där alla atomer har samma antal protoner i atomkärnan. Ibland används även begreppet element som synonym. Några vanliga exempel på grundämnen är väte, syre, svavel och guld i alla dess former.

Vad bestämmer atomslag?

En atom är uppbyggd utav positiva protoner, negativa elektroner och oladdade neutroner. I mitten av alla atomer finns det en atomkärna. I den finns det protoner som bestämmer vilket atomslag det är(antalet). Runt atomkärnan kretsar små partiklar med hög hastighet, de kallas för elektroner.

Hur många olika atomslag finns det?

Det finns ungefär 100 olika atomslag. Exempel på atomslag Kolatomer, väteatomer och syreatomer är de vanligaste atomslagen i kroppen. Ordet ”atom” är grekiska från början och betyder ”odelbar”. Den engelske kemisten John Dalton bevisade att det finns atomer.

Vad kännetecknar en molekyl?

En molekyl definieras som en grupp av två eller fler atomer ordnade i ett precist arrangemang med hjälp av kovalenta bindningar. En molekyl kan variera i storlek från två atomer, såsom H2 (vätgas), till tusentals atomer i makromolekyler som proteiner, nukleinsyror eller syntetiska och naturliga polymerer.

Hur bildas ett grundämne?

Den vanligaste är energiprocessen som får vår sol och andra stjärnor att lysa: i stjärnornas inre smälts små, lätta atomkärnor samman till tyngre atomkärnor, varvid stora mängder energi frigörs. På det sättet kan grundämnen upp till nickel och järn bildas.

Vad är det för skillnad på en atom och molekyl?

En atom är just det, en enda atom. Den har lika många protoner som elektroner, så den är oladdad. En molekyl är en oladdad partikel som består av flera atomer. En jon är alltsid laddad.

Vilka atomslag bygger upp vatten?

Exempelvis består grundämnet vätgas helt och hållet av väteatomer (som i naturen är parvis förenade). Vatten, som består av vattenmolekyler, H2O, innehåller de båda atomslagen väte och syre. Men vatten innehåller inget grundämne, eftersom det är en kemisk förening, alltså en förening mellan atomer av olika atomslag.

Relaterade inlägg: