Vad betyder Östersund?

Innehållsförteckning

Vad betyder Östersund?

Vad betyder Östersund?

Östersund (uttal (info)) (sydsamiska: Staare) är en tätort som är centralort i Östersunds kommun och residensstad i Jämtlands län. ... Östersund ligger vid Storsjön och är Storsjöbygdens, Jämtlands läns och landskaps enda stad.

Hur många kommuner har Jämtland?

Jämtlands län administreras likt övriga län i Sverige. Länet har en länsstyrelse, en region och är uppdelad i åtta kommuner.

Vilket landskap ligger Jämtland?

Jämtland
Vapen för landskapet Jämtland tolkat efter dess blasonering.
Jämtlands läge i Sverige.
LandSverige
LandsdelNorrland
LänJämtlands län, Västernorrlands län, Västerbottens län

Vad är landskapet i Jämtland?

  • Jämtland utgör 8,2 procent av Sveriges landyta, 34 009 kvadratkilometer och är Sveriges till ytan näst största landskap. Jämtland har en befolkning på strax över 114 000 personer, och landskapet är ett av de landskap i Sverige med flest personer bosatta på landsbygden.

Vad är Jämtland i Norrland?

  • Jämtland (jämtska: Jamtlann) är ett landskap i södra Norrlands inland i mellersta Sverige. Jämtland gränsar i väster till Tröndelag i Norge, i nordöst till Lappland, i öster till Ångermanland och i söder till Härjedalen och Medelpad.

När gränsar Jämtland till Norge?

  • Jämtland gränsar i väster till Tröndelag i Norge, i nordöst till Lappland, i öster till Ångermanland och i söder till Härjedalen och Medelpad. Jämtland utgör 8,2 procent av Sveriges landyta, 34 009 kvadratkilometer och är Sveriges till ytan näst största landskap.

Vad var Jämtland under vikingatiden?

  • Jämtland var under vikingatid en självstyrande bonderepublik med ett av världens äldsta parlament, Jamtamot. Området blev därefter norskt 1178 och var så i mer än 450 år. Jämtland har tillhört Sverige sedan freden i Brömsebro 13 augusti 1645 (375 år).

Relaterade inlägg: