Vad heter norra delen av Somalia?

Innehållsförteckning

Vad heter norra delen av Somalia?

Vad heter norra delen av Somalia?

Somalia är ett utpräglat klansamhälle och en stor del av befolkningen är nomader. Somalia är ett av få länder i Afrika där samma språk talas av de flesta i landet. Den norra delen av landet, Somaliland, betraktar sig som en självständig stat som dock inte erkänts internationellt.

Vad händer i Somalia?

Sedan 1991 har landet saknat en fungerande centralmakt. Klanstrider och konflikter mellan islamistgrupper och svaga regeringar har, tillsammans med återkommande perioder av torka, drabbat civilbefolkningen hårt. Den somaliska regeringen är i hög grad beroende av ekonomiskt och militärt stöd utifrån.

I vilken världsdel ligger Somalia?

AfrikaSomalia / Kontinent Somalia ligger längst ut på det kilformiga utskott på östra Afrika som kallas Afrikas horn. Landet, som till ytan är nästan en och en halv gång så stort som Sverige, har långa kuster mot Indiska oceanen i öster och mot Adenviken i norr.

Vad heter havet utanför Somalia?

Somalia ligger längst ut på det kilformiga utskott på östra Afrika som kallas Afrikas horn. Landet, som till ytan är nästan en och en halv gång så stort som Sverige, har långa kuster mot Indiska oceanen i öster och mot Adenviken i norr.

Hur länge har Somalia befolkats av somalier?

  • I över 2500 år har Somalia varit befolkat av somalier. Sedan 900-talet, då huvudstaden Mogadishu upprättades, har landet varit övervägande muslimskt. Den somaliska befolkningen har varit och är fortfarande idag indelade i sex olika huvudklaner: Darod, Dir, Digili, Ishak, Hawiya och Rahanwin.

Varför är Somalia fattigt?

  • Somalia är ett fattigt land. Invånarna tjänar dåligt med pengar. Eftersom befolkningen är fattig så saknas egna medel för att investera och utveckla industri och handel, sjukvård och kommunikationer. Klimatet gör att levnadsförhållandena blir besvärliga med mycket torka och dåligt med tillgång till rent vatten.

Vilka regioner var före kriget i Somalia?

  • Somalia var före kriget indelat i 18 regioner (singularis gobolka): Awdal, Bakool, Banaadir, Bari, Bay, Galguduud, Gedo, Hiiraan, Jubbada Dhexe, Jubbada Hoose, Mudug, Nugaal, Sanaag, Shabeellaha Dhexe, Shabeellaha Hoose, Sool, Togdheer och Woqooyi Galbeed.

Relaterade inlägg: