Vad tillhör Nya Zeeland?

Innehållsförteckning

Vad tillhör Nya Zeeland?

Vad tillhör Nya Zeeland?

Nya Zeeland blev en oavhängig dominion den 26 september 1907. Full oavhängighet gavs av det brittiska parlamentet med Westminsterstatuten år 1931. Denna ratificerades av det nyzeeländska parlamentet år 1947. Sedan dess har Nya Zeeland varit en självständig konstitutionell monarki inom det brittiska samväldet.

Vad är det för valuta i Nya Zeeland?

Nyzeeländsk dollar New Zealand/Currencies I Nya Zeeland används nyzeeländsk dollar som valuta. Den har valutakoden NZD. En dollar delas in i 100 cent. Valutan infördes under åren 19.

Vad är Nya Zeelands geografi?

  • Huvudartikel: Nya Zeelands geografi. Landet ligger cirka 1 500 km öster om Australien över Tasmanska havet och ungefär 1 000 km söder om Stillahavsöarna Nya Kaledonien, Fiji och Tonga. På grund av sin avlägsenhet var det ett av de sista länderna som befolkades av människor.

Vad är Nya Zeelands totala landareal?

  • Nya Zeelands totala landareal är 268 680 kvadratkilometer (motsvarar ungefär Storbritannien eller Italien till ytan). Landet är mer än 1 600 kilometer långt, mätt utefter den axel landet sträcker sig. Landet har en ungefär 15 000 lång kustlinje och stora marina resurser.

När kom de första européerna till Nya Zeeland?

  • De första människorna kom till Nya Zeeland för cirka 700 år sedan och invandrade från öarna i det östliga Polynesien. De utvecklade en egen kultur och är idag kända som maorier. De första kända européerna som kom till ön var den nederländska upptäcktsresande Abel Janszoon Tasman år 1642.

Relaterade inlägg: