Är det lag på att betala underhåll?

Innehållsförteckning

Är det lag på att betala underhåll?

Är det lag på att betala underhåll?

Utgångspunkten är att föräldrar är underhållsskyldiga till sina barn enligt 7 kap. 1 § FB. Detta ska ske efter vad som är skäligt med hänsyn till ert barns behov och er samlade eknomiska förmåga.

När barnet fyller 18 år?

Du får köpa alkohol på restaurang och öl i affärer. Du får ta körkort för bil och tung motorcykel. Enligt lagen slutar dina föräldrars underhållsskyldighet när du fyllt 18 år. Det betyder att de inte är skyldiga att försörja dig längre.

Hur länge kan man kräva underhållsbidrag?

  • Om underhållskyldigheten inte har fastställts är det möjligt att kräva underhållsbidrag retroaktivt. Som längst kan man kräva tre år tillbaka, vilket innebär att det kan bli fråga om relativt höga belopp. Vad kostar det? I tvister om underhållsbidrag kan du ha rätt till rättsskydd genom din hemförsäkring.

Hur ska underhållsbidrag betalas i april månad?

  • Det ska alltså betalas av den förälder som inte bor med barnet oavsett om ni varit gifta, samboende eller om ni aldrig bott tillsammans. Huvudregeln säger att underhållsbidrag ska betalas i förskott varje månad. Detta innebär att ett bidrag som ska användas för april månad skall betalas senast den 31 mars.

Hur mycket kan man få i underhållsstöd?

  • Det belopp man maximalt kan få i underhållsstöd är för närvarande 1 573 kronor per månad för barn yngre än 11 år (2020), vilket inte ska förväxlas med vad man bör betala i underhåll vid separation (läs mer om underhållsstöd). När ska underhåll betalas?

Relaterade inlägg: