Vad äter alger?

Innehållsförteckning

Vad äter alger?

Vad äter alger?

Alger och växter betas av olika djur som små djurplankton, snäckor, sjöborrar, anemoner, musslor och kräftdjur. Dessa äts i sin tur av större djur som maneter, fiskar och fåglar, vilka i sin tur äts av ännu större fiskar, rovfåglar och marina däggdjur.

Varför växer alger så mycket?

Övergödning uppstår när alltför mycket näringsämnen, framför allt kväve och fosfor, finns i ett vatten. Då växer fintrådiga alger och växtplankton väldigt bra, vilket ger omfattande och oönskade förändringar i hela ekosystemet. ... Den extra näringen gör att alger tillväxer mer än normalt.

Kan man äta alger?

När det gäller mat går alger att använda till allt möjligt, konstaterar han. Man kan äta dem färska – havssallad, till exempel, eller tillaga dem och då blir de som ett komplement, ungefär som potatis eller morötter. Man kan ha dem i soppor och grytor. – Så man kan jämföra dem med grönsaker.

Vad äter gröna alger?

De vanliga gröna algerna äts av de flesta algätande fiskar. Håralgerna däremot är det färre arter som äter så du kan behöva välja algätare med omsorg om du har problem med gröna håralger.

Relaterade inlägg: