Vad är deformation?

Innehållsförteckning

Vad är deformation?

Vad är deformation?

Deformation är inom materialvetenskap en förändring av form eller storlek hos ett objekt till följd av pålagda laster. ... Om deformation kvarstår efter avlastning talar man om plastisk deformation, i annat fall talar man om elastisk deformation.

Vad är det för skillnad mellan elastisk och böjbar?

Vad är det för skillnad på ett elastiskt material och ett böjbart eller tänjbart? Ett elastiskt material återfår sin ursprungliga form efter att det har utsatts för en kraft. Det gör inte töjbara eller böjbara.

Hur kan ett föremål deformeras?

Olika material är olika starka. Det innebär att när två provbitar av olika material utsätts för en lika stor belastning, av samma typ och i samma riktning så kan det ena provbiten brista eller deformeras medan den andra provbiten återgår till sin ursprungliga form efter att den har slutat att belastas.

Vad menas med plastisk bearbetning?

Plastisk bearbetning är en process där ett arbetsmaterial formas så att dess geometri förändras liksom dess mekaniska egenskaper. Processerna brukar delas in i kall- respektive varmbearbetningsprocesser. Vanliga plastiska bearbetningar är dragning, extrusion, pressning, smidning och valsning.

Vad menas med krypning i konstruktionsvirke?

Ett trästycke utsatt för konstant last kommer att uppvisa tilltagande deformation med tiden, en effekt kallad krypning, se Diagram 2. När lasten avlägsnas kommer det mesta av deformationerna att återgå, en liten permanent deformation återstår dock ofta.

Vad är det för skillnad på elastiskt och plastiskt material?

Ett elastiskt material återgår på så sätt till viloläget, och energin omvandlas tillbaka till rörelseenergi. Motsatsen är plasticitet, som innebär att den deformerande energin genom inre friktion omvandlas till värme.

Relaterade inlägg: