Vad lugnar en IBS mage?

Innehållsförteckning

Vad lugnar en IBS mage?

Vad lugnar en IBS mage?

Att äta regelbundet, äta långsamt, göra regelbundna toalettbesök och motionera kan hjälpa till att må bättre. Det finns inte någon medicin som botar IBS, men det finns flera olika slags tabletter, receptfria läkemedel och kosttillskott som kan minska besvären.

Vad är bra att dricka för magen?

Fibrer suger åt sig vätska i tarmen och gör avföringen mjuk. Det är därför viktigt att dricka mycket varje dag, cirka 1,5-2 liter. Vatten är den bästa drycken.

Har oroad i magen?

Om man har gasbesvär är det vanligt att man rapar, känner sig uppspänd och bullrig i magen, har ont i magen och släpper väder. Gaser i magen är inte farligt och beror sällan på någon allvarlig sjukdom. Stora mängder fibrer i kosten kan ge ökade besvär av gaser speciellt för den som har känslig tarm, även kallat IBS.

Varför gör det ont i övre delen av magen?

Möjliga orsaker Just magsäcken sitter högt upp i mitten av magen och kan ge upphov till smärta vid till exempel magkatarr. Annars beror magsmärtor ofta på något du har ätit eller druckit – magen är känslig och reagerar på exempelvis stress, kaffe, rökning, alkohol, läkemedel och olika sorters mat.

Vad ska man göra när man har ont i magsäcken?

Ont i magsäcken

  1. Möjliga orsaker. Smärta i övre delen av magen kan bero på många olika saker. ...
  2. Andra tänkbara förklaringar. Att vara öm, ha kramp eller gaser i magen kan också bero på IBS. ...
  3. Då bör du söka vård. Får du akuta smärtor, blodiga kräkningar eller svart avföring bör du vända dig till en akutmottagning.

Relaterade inlägg: