Vad händer om man inte läser för sina barn?

Innehållsförteckning

Vad händer om man inte läser för sina barn?

Vad händer om man inte läser för sina barn?

Läs högt för dina barn så får de ett rejält försprång - vid 5 års ålder har de hört 1,4 miljoner fler ord än barn vars föräldrar inte läst högt. Högläsning för barn ger många positiva effekter. Bland annat kan barn lära sig läsa snabbare. En förklaring kan vara att barnen tack vare högläsningen hör väldigt många ord.

Hur läser man högt för barn?

Det kan vara svårt att hitta tid till att läsa högt. Men högläsning behöver inte vara en godnattsaga. Man kan läsa högt vid frukosten, på bussen eller på stan. Om vi visar att vi uppmärksammar skriftspråket på skyltar eller i reklam kommer barnet också att göra det.

Hur arbetar förskollärare med högläsning?

Förskollärarna högläser för barnen i lugna och harmoniska miljöer för att barn ska kunna koncentrera sig. Förskollärarna arbetar vidare med bokens innehåll bland annat genom dramatisering av bokens innehåll för att barnen ska kunna återberätta och begripa det som har blivit läst för de.

Hur länge läsa högt för barn?

Men högläsningen peakar vid 5 års ålder, för att därefter dala rejält. Efter att barnen börjar läsa själva i 6–8-årsåldern slutar de flesta föräldrar att läsa högt. Det visar den amerikanska undersökningen Kids & Family Reading Report, som förlaget Scholastic genomför vartannat år.

Relaterade inlägg: