Vad lär man sig av att jobba i grupp?

Innehållsförteckning

Vad lär man sig av att jobba i grupp?

Vad lär man sig av att jobba i grupp?

Individers arbete tillsammans i grupp gör att de tillägnar sig en stor mängd social kunskap. Man lär sig mycket genom erfarenheter utav varandra. Dewey betonar grupparbe- tes roll som viktig för nytt kunskapande. Även Dysthe (1996) anser att kunskap är något som sker i ett socialt samman- hang.

Varför är det bra att känna till rollfördelning när man ska jobba i grupp?

Att dela upp arbetet mellan sig och jobba individuellt är inte en bra idé. Då ni går miste om alla dessa grymma fördelar med att ha varandra. Hela poängen med att arbeta i grupp är att tillsammans slå ihop era kloka huvuden för att komma fram till ett resultat som kanske tagit längre tid på egen hand.

Hur man är i grupp?

Gruppdynamik handlar just om detta pussel av relationer, om samspelet mellan gruppdeltagarna. Att iaktta hur du själv och andra agerar i gruppen, är ett sätt att förstå varför er grupp fungerar som den gör. Lite självinsikt får du på köpet.

Varför grupparbeten?

Grupparbete utvecklar intellektuella och sociala förmågor såsom begreppsinlärning, problemlösning, demokratiskt arbetssätt, språklig kommunikation och förmåga till samarbete. Grupparbete gynnas av uppgifter med sammanhållen karaktär, gemensamt produktkrav, ospecificerat innehåll och fast form.

Relaterade inlägg: