Hur går en gudstjänst till i en katolsk kyrka?

Innehållsförteckning

Hur går en gudstjänst till i en katolsk kyrka?

Hur går en gudstjänst till i en katolsk kyrka?

I den romersk-katolska mässan sjunges psalmer ofta på ett sätt som liknar Svenska kyrkans, med orgel. Man knäfaller ofta. Man använder ojäst bröd (oblater) och folket tar inte alltid emot vinet, Kristi blod; den invigda oblaten ger ändå Kristus i sin fullhet till kommunikanten. Predikan är vanligt vid mässan.

Vad är det som alltid finns i en katolsk kyrka?

Sakrament: Heliga handlingar instiftade av Gud. Den katolska kyrkan har sju sådana heliga ritualer (sakrament) och dessa är: dopet, konfirmationen, boten (även kallad bikten), äktenskapet, de sjukas smörjelse (sista smörjelsen), prästvigningen och nattvarden.

Vad är typiskt för en katolsk mässa?

Den katolska uppfattningen Den romerska kyrkan lär att Kristi försoningsdöd på korset under mässan åter görs närvarande. Brödet och vinet förvandlas i och med prästens förvandlingsord till Jesu kropp och blod, och intagandet av dem förenar de troende med Jesus och hans offerdöd. Katoliker talar därför om mässoffret.

Är mässa i Rom?

Påsknatten firas traditionellt med en mässa ledd av påven Franciskus i Peterskyrkan i Rom. ... På långfredagen ledde påven ljusprocessionen Via Crucis, påskaftonen ägnas åt mässa och på påsksöndagen ger påven den årligen återkommande välsignelsen till folket, Urbi et Orbi.

Relaterade inlägg: