Borde jag gå lumpen?

Innehållsförteckning

Borde jag gå lumpen?

Borde jag gå lumpen?

Under flera år var det ett måste för alla unga män att göra lumpen när de blev kallade. År 2009 avsattes värnplikten och då var det inte obligatoriskt att göra lumpen. ... Den allmänna värnplikten återinfördes dock igen år 2017, och sedan år 2014 kan alla krigsplacerade värnpliktiga kallas in till repetitionsutbildning.

Är lumpen jobbigt?

Värnplikten och tiden i det militära väcker starka känslor. Många har goda minnen, men för en del blir tiden i det gröna ett helvete eller riktigt jobbig. Andra vittnar om brister i utbildningen och ledarskapet. Flera berättar öppet om hur tungt det var och hur ärren sitter kvar flera år, i bland decennier.

Hur är det att göra lumpen som tjej?

Tjejer kunde också gå utbildningen, men det var frivilligt. Men sedan 2017 gäller värnplikten för både killar och tjejer. Alla 18-åringar måste svara på frågor på en hemsida. De som är mest intresserade och passar bäst till att vara soldater måste sedan göra ett test hos försvarsmakten.

Får man betalt i hemvärnet?

Du får ersättning för ditt engagemang i Hemvärnet. Om du deltar i en kurs eller en övning får du antingen en dagpenning eller en dagersättning. Vilken typ av ersättning det blir beror på kursens eller övningens längd. Dagpenningen beräknas med utgångspunkt från så kallad sjukpenninggrundande inkomst, SGI.

Relaterade inlägg: