Vad lyste upp himlen?

Innehållsförteckning

Vad lyste upp himlen?

Vad lyste upp himlen?

Nu förklarar Eric Stempels, forskare vid Uppsala universitets institution för fysik och astronomi, att det sannolikt handlar om en stor meteor. – Man kan säga att det är en rymdsten som kommit in i atmosfären och då fattat eld. Det kallas också för bolid eller eldklot.

Vad var ljusfenomenet?

Rymdforskaren Eric Stempels vid Uppsala universitet berättar för Aftonbladet vad ljusfenomenet kan vara. Efter att ha sett bilder och filmer av klippet, och pratat med kolleger i Finland, menar han att det kan röra sig om en raketuppskjutning. Vid 20.15 sköt USA upp en Atlas V-raket med satelliten Lansat 9.

Vad var det som lyste upp himlen en kväll i november?

Troligtvis rör det sig om en meteor – en så kallad bolid. – Den slutade i en stor ljusblixt, säger astronomiforskaren Eric Stempels. Ljusfenomenet uppenbarade sig på himlen i västra Sverige runt 18.40-tiden på kvällen, vilket NyheterSTO också rapporterat om.

Vad är ljussken?

Ljus består av ljuspartiklar som kallas fotoner. Ljusenergi är fotoner. Om fotoner krockar med något kan de studsa (reflektera) eller omvandlas till värmeenergi (absorbera). ... Det synliga ljuset brukar kallas ”vitt ljus”.

Vad är ett ljussken?

Den elektromagnetiska strålning som kan ge upphov till synintryck kallas ofta synligt ljus, trots att strålningen som sådan inte syns förrän den träffar de ljuskänsliga receptorerna i våra ögon, antingen direkt från ljuskällan eller reflekterad från någonting.

Vilken tid syns Perseiderna bäst?

I början av augusti varje år inträffar meteorskuren Perseiderna. För den som har en mörk himmel kan Perseiderna bjuda på en utsökt uppvisning av stjärnfall, som bäst natten 12-13 augusti.

Relaterade inlägg: