Hur läser ungdomar idag?

Innehållsförteckning

Hur läser ungdomar idag?

Hur läser ungdomar idag?

Bland 9-åringarna ökade den dagliga läsningen från 27 procent till en nivå där 30 procent läser varje dag. Hos 10-åringarna ökade andelen från 16 procent till 24 procent mellan år 20. En annan trend i rapporten är att fler unga anser att de ägnar för lite tid åt att läsa.

Hur ofta läser ungdomar?

Kring 40-45 % uppger att de gör detta minst en gång i veckan. Vilken typ av litteratur som barnen/ungdomarna läser skiljer sig naturligtvis beroende på kön och ålder.

Hur många läser idag?

De har genomfört en undersökning av hur mycket svenskar läser varje år sedan slutet av 1970-talet. Det man har kunnat se i den senaste upplagan av denna undersökning är att det är drygt en tredjedel av Sveriges befolkning (i åldrarna 9-79 år) som läser i en bok varje dag.

Varför är det bra att läsa?

Läsning är en perfekt nedvarvning för hjärnan vilket ökar chansen till en riktigt god natts sömn. Dessutom har man sett att läsning kan minska risken för demens och kanske till och med öka överlevnaden. Här kommer en del av den forskning som visar på läsningens goda effekter.

Varför ska unga läsa mer?

Läsningen som sker i skolan räcker tyvärr inte och om våra ungdomar i Sverige ska hänga med och kunna vara en del av samhället krävs att dom även läser på fritiden. ... Att kunna läsa på djupet och ha en god läsförståelse är av yttersta vikt för att kunna agera och ta olika välgrundade beslut i dagens samhälle.

Vad händer om vi inte läser?

Läsning kan minska den negativa stressen Medförfattaren till studien, Dr David Lewis, en neuropsykolog på Mindlab International i Sussex med kollegor, fann att deltagare som läste så lite som sex minuter om dagen, oavsett om det var en tidning eller bok, fick lägre hjärtfrekvens och minskad muskelspänning.

Hur många ungdomar läser tidningen?

Tre av fyra svenskar läser någon gång en papperstidning. Det är lika många som någon gång läser en digital tidning på internet. Bland de yngre läser fler nättidningar. I åldern 26-35 år läser 87 procent någon gång en nättidning och 55 procent en papperstidning.

Hur mycket läser vi?

Kvinnor läser böcker i genomsnitt 31 minuter om dagen, män i 19 minuter. Mest tid på bokläsning lägger åldersgruppen 65–79 år och högutbildade. Bland läsare är användningen dock klart högre, totalt 63 minuter (3 minuter längre än 2017 och återigen den högsta siffran sedan 1995 då vi var uppe på 64 minuter).

Relaterade inlägg: