Måste man ta bort allt fönsterkitt?

Innehållsförteckning

Måste man ta bort allt fönsterkitt?

Måste man ta bort allt fönsterkitt?

Är kittet fortfarande intakt och till synes oförstört kan det liksom rutan sitta kvar. Kittet behöver man bara ta bort om det är sprucket och om man kan ana att det trängt in vatten och utsatt träet för fukt. Då ska allt kitt skrapas bort för att man ska kunna ta ur rutan och behandla träet.

Vilket är det bästa Fönsterkittet?

Trots att det dykt upp en mängd andra typer av fönsterkitt på marknaden är linoljekittet en stark kandidat för alla som vill renovera sina fönster. Det beror inte minst på att det är väl beprövat, men också på att det är prisvärt, lätt att använda och jämfört med många andra kitt en miljövänlig produkt.

Vad löser kitt?

Gammalt linoljekitt går att få bort med en enkel brytbladskniv även om det sitter hårt. Sätt bara kniven i gränsen mellan kitt och trä och applicera kraft uppifrån (fönster liggandes). Syntetkitt är värre - då krävs värme enligt ovan.

Kan man kitta på gammalt kitt?

Slutresultatet blev inte snyggt, så nu undrar jag om man helt enkelt inte bör kitta på gammalt kitt som sitter för hårt för att ta bort? ... Svar: Kitt som sitter bra och inte är skadat ska vara kvar, risken är annars att man under arbetet med att ta bort allt kitt spräcker rutan.

Hur snabbt torkar Linoljekitt?

Om det kitt som används är ett rent linoljekitt måste övermålning ske antingen inom 24 timmar efter att man kittat eller så måste man vänta minst 2-3 veckor. Linoljan i kittet torkar genom att ta upp syre och under den processen kan kittet svälla upp till 10-15 % i volym.

När kan man måla över kitt?

Måla tidigast efter 3 till 4 veckor. Uppfyller kraven för antikvarisk renovering. Bruksanvisning för linoljekitt: Vid applicering får kittet ej utsättas för hög temperatur eller solvärme, då det kan torka för snabbt med risk för skrynkligt skinn på ytan. Oljebaserat kitt påverkas olika beroende på färgtyp.

Relaterade inlägg: