Vad betyder grekiska ordet psykologi?

Innehållsförteckning

Vad betyder grekiska ordet psykologi?

Vad betyder grekiska ordet psykologi?

Ordet psykologi kan förstås som läran om själen. Det är bildat av ordet psyke, från grekiskans psȳchē (andedräkt, själ eller liv), och av ordet lógos som ursprungligen betecknar ordgrekiska.

Vilket var det första psykologiska perspektiv som växte fram?

N ya beteenden påverkar känslor o tankar Verbal bearbetning av känslor o tankar påverkar beteendet Page 2 2 Dessa två huvudsakliga inriktningarna inom psykologin växte fram under första hälften av 1900-talet som beteendeteori och psykoanalys.

Hur uppkom ämnet psykologi?

Psykologi har inte alltid vart ett eget ämne utan har tidigare vart en gren av filosofin. Den grekiska filosofen Sokrates (470-399 f.Kr.) diskuterade människorna, och deras frågor om liv, död, ont och gott. Han gjorde så att den enskilda människans existentiella problem blev ett ämne för filosofin.

Vilket var det tredje psykologiska perspektiv som växte fram?

De två inriktningar blev senare benämnd som den första och andra utvecklingsvågen av Abraham Maslow, när han under 1950-talet utvecklade sitt humanistiska förhållningssätt för förståelsen av människan och hennes drivkrafter och föreslog att detta synsätt kunde kallas den tredje utvecklingsvågen inom psykologin.

Hur växte psykologin fram till en vetenskap?

Psykologi blev inte vetenskaplig disciplin förrän i slutet av 1800-talet. Innan var det teologer och filosofer som intresserade sig för människans själsliv. Psykologi är alltså läran om människans beteende, tankar, känslor och samspel med andra människor.

Relaterade inlägg: