Vad ska man tänka på när man passerar en järnvägskorsning?

Innehållsförteckning

Vad ska man tänka på när man passerar en järnvägskorsning?

Vad ska man tänka på när man passerar en järnvägskorsning?

Om sikten är dålig ska du sänka hastigheten och förbereda dig på att eventuellt stanna. Är sikten god kan det hända att du inte behöver sakta ned särskilt mycket alls. Använder du en låg växel minskar du risken för att få motorstopp och kan dessutom köra snabbare över järnvägskorsningen.

Vad är avstånd till plankorsning?

Dessa skyltar talar om avståndet till järnvägen. Den skylt som trafikanten möter först är den skylt som har tre streck. Den sitter 150 meter från järnvägen. Nästa skylt med två streck sitter 100 meter från järnvägen och närmast järnvägen sitter skylten med ett streck som sitter 50 meter från järnvägen.

Vad ska man göra vid en järnvägskorsning utan bommar?

Det är förbjudet att köra om strax före och i en järnvägskorsning som saknar bommar eller trafiksignal av den typ som används i gatukorsningar. Detta gäller inte omkörning av tvåhjuliga fordon. Det är förbjudet att parkera inom ett avstånd av 30 meter före och efter järnvägskorsning.

Får man köra om i en obevakad järnvägskorsning?

Har järnvägskorsningen bommar eller trafikljus (rött, gult och grönt) är det tillåtet att köra om innan korsningen. Saknar järnvägskorsningen trafikljus är omkörning förbjuden, både strax innan och i korsningen. Undantag: Det är tillåtet att köra om tvåhjuliga fordon.

Relaterade inlägg: