Vad kan man bli om man studerar vård och omsorg?

Innehållsförteckning

Vad kan man bli om man studerar vård och omsorg?

Vad kan man bli om man studerar vård och omsorg?

Det finns möjlighet att vidareutbilda sig till t. ex. specialistundersköterska, tandsköterska eller läkarsekreterare /vårdadministratör/ medicinsk sekreterare på en Yrkeshögskola.

Hur arbetar du som undersköterska?

  • Som undersköterska har du möjlighet att arbeta inom flera olika verksamheter, där inriktning och arbetsuppgifter varierar. Under utbildningen väljer du att specialisera dig inom ett område som intresserar dig, exempelvis äldreomsorg, hälso- och sjukvård, psykiatri eller barn och vuxna med funktionshinderområdet.

Hur länge är utbildningen till undersköterska?

  • I utbildningen till undersköterska kan du studera i klassrum på dagtid, eller på distans. Du läser undersköterskeutbildningen på heltid, 40 timmar/vecka, och har lärarledda lektioner 16 timmar/vecka. I flera av kurserna ingår APL (arbetsplatsförlagt lärande, praktik) eller fältstudier, totalt ca 12 veckor.

Vad gör en undersköterska på en vårdcentral?

  • På en vårdcentral kan du få utföra provtagningar t ex blodsocker och CRP, på en vårdavdelning varierar arbetet beroende på vilken avdelning du arbetar på. På en förlossningsavdelning kan en undersköterska vara till hjälp för barnmorska och läkare. Undersköterskor arbetar ofta i team med läkare och sjuksköterskor vid undersökningar och behandlingar.

Vad gör en undersköterska på sjukhuset?

  • Undersköterskor på en vårdavdelning på ett sjukhus hjälper patienterna att tvätta sig och klä på sig. De bäddar, serverar mat och är ofta ansvariga för sjukmateriel och förråd på avdelningen. De kontrollerar patientens temperatur, mäter blodtryck, tar prover och lägger om sår.

Relaterade inlägg: