Hur jobbar man med KASAM?

Innehållsförteckning

Hur jobbar man med KASAM?

Hur jobbar man med KASAM?

Känslan av sammanhang består av tre områden: meningsfullhet, begriplighet och hanterbarhet. KASAM blir ett mätvärde på summan av mängden meningsfullhet, begriplighet och hanterbarhet en person har. Desto högre KASAM, desto bättre förutsättningar finns för att hantera motgångar, stress och finna meningsfullhet i livet.

Hur höja KASAM?

Stärka sin KASAM Till exempel genom att skapa tydliga strukturer som skapar begriplighet, se till att det finns resurser som gör situationen hanterbar och se till att det finns en meningsfullhet i arbetsuppgifterna så att de utmaningar och stressituationer man ställs inför känns värda ens engagemang.

Vad är KASAM test?

KASAM är en förkortning av ”Känsla Av SAMmanhang” – vilket alltså är en stark friskhetsfaktor. Antonovsky upptäckte nämligen att människor som upplever meningsfullhet, begriplighet och hanterbarhet i sin vardag mår bättre. ... KASAM är den svenska översättningen av engelskans SOC, som står för a Sense of Coherence.

Vad betyder hög KASAM?

KASAM står för känsla för sammanhang. Grovt förenklat betyder det att graden av KASAM mäter förmågan att hantera svårigheter och stress. Ju högre grad av KASAM som en individ har desto bättre förmåga att hantera svårigheter och stressiga livssituationer som det kan innebära att få diagnos och att hantera en sjukdom.

Relaterade inlägg: