Vad är drifter enligt Freud?

Innehållsförteckning

Vad är drifter enligt Freud?

Vad är drifter enligt Freud?

I Freuds dåvarande tänkande var libido sexualitetens driftkälla i form av allmän kraft eller energi, alstrad av kemiska processer inne kroppen och de delar av huden som vid beröring ger upphov till sexuell drift och sexuellt begär. ... I den tidigare formen av psykoanalytisk teori lokaliserades libidon till det omedvetna.

Vad är Aggressionsdrift?

De två drifter som styr oss framför alla andra är sexual- och aggressionsdriften. Detet kännetecknas av önsketänkande och styrs av lustprincipen vilket innebär att detet vill ha tillfredsställelse ögonblickligen oavsett om den givna situationen tillåter det eller inte.

Vad menas med Freud?

Sigmund Freud (1856-1939) var en judisk läkare och psykolog i Wien som lade grunden till psykoanalysen (psykoterapi) som blev på modet kring sekelskiftet 1900. Freud ansåg att de flesta psykiska problem har sin grund i händelser, känslor och erfarenheter som vi upplevt i barndomen men som sedan har förträngts.

Vad är Förintelseångest?

I den paranoid-schizoida positionen dominerar förföljelse- eller förintelseångest. De försvarsmekanismer barnet använder är framför allt binär klyvning, projektion och introjektion. Binär klyvning innebär att goda och dåliga aspekter av jaget och objekten renodlas och idealiseras respektive nedvärderas.

Vad menar Freud med det Förmedvetna?

I det förmedvetna finns information som vi för tillfället inte är medvetna om men som vi lätt skulle kunna plocka fram till den medvetna delen. Man kan säga att det förmedvetna kan liknas med vårt minne och här lagras en del av våra tidigare kunskaper och erfarenheter.

Relaterade inlägg: