Vad är en mogen stamcell?

Innehållsförteckning

Vad är en mogen stamcell?

Vad är en mogen stamcell?

Stamceller är icke-specialiserade celler som finns i alla flercelliga organismer. Stamceller har två egenskaper som utmärker dem från andra celltyper. Dels kan stamceller genomgå ett obegränsat antal celldelningar (mitoser), och dels har stamceller förmågan att mogna (differentiera) till flera celltyper.

Vad är vuxna stamceller?

Adulta stamceller kallas de stamceller som finns i den färdigutvecklade vuxna människokroppen. Uppgiften hos dessa celler är att underhålla och reparera kroppens vävnader och organ. Man brukar kalla dem multipotenta. Forskare har hittat adulta stamceller i bland annat benmärg, hud och lever, i fettväv och i hjärnan.

Vad är embryonala stamceller?

  • Embryonala stamceller De så kallade embryonala stamcellerna kommer från några dagar gamla ägg som har blivit över vid provrörsbefruktning. De får bara användas om föräldrarna har gett sitt godkännande. Embryonala stamceller kan man få att växa i laboratoriet och skapa nya stamceller.

Vad är neurala stamceller?

  • Stamceller i nervsystemet kallas neurala stamceller. Om man får en störning i utvecklingen av dessa och de vävnader de ska ge upphov till kan det få förödande konsekvenser för nervsystemet och dess funktion. Hur används stamceller idag Vid svåra blod- och benmärgssjukdomar är transplantation av benmärg en etablerad behandling.

Hur används stamceller inom fosterdiagnostik?

  • Stamceller används även inom fosterdiagnostik så kallad preimplantatorisk diagnostik vilket innebär att man i ett mycket tidigt stadium av fosterutvecklingen tar ut en eller två celler. Man kan på detta sätt undersöka om det finns kromosomavvikelse eller sjukdomsanlag i arvsmassan.

Relaterade inlägg: