Vad innebär positiv och negativ förstärkning i Inlärningssyfte?

Innehållsförteckning

Vad innebär positiv och negativ förstärkning i Inlärningssyfte?

Vad innebär positiv och negativ förstärkning i Inlärningssyfte?

Det är dock inte endast inom den mänskliga psykologin som negativ och positiv förstärkning används i inlärningssyfte. När vi exempelvis tränar och dresserar våra hundar är förstärkning i stort sätt den enda teknik vi använder oss av för att få hunden att förstå vad vi vill att den ska göra och inte göra.

Hur fungerar positiv och negativ förstärkning?

Enkelt sammanfattat kan man säga att vi ständigt lyder under två typer av motivationssystem. Antingen utför vi handlingar för att få eller vinna något (positiv förstärkning) eller utför vi handlingar för att undvika obehag (negativ förstärkning). Vi vill till något bra, eller från något dåligt.

Hur påverkar positiv och negativ förstärkning i skolan?

Genom operant betingning, antingen positiv eller negativ lär sig eleverna hur de ska bete sig. Om en elev gör till exempel en bra kullerbytta och får beröm kan detta leder detta till att eleven gör om kullerbyttan på samma sätt eftersom att den var bra, det bra beteendet förstärks med en positiv förstärkare.

Vad är negativ förstärkning?

  • Negativ förstärkning innebär bestraffning för ett beteende för att nå ett ändrat beteende. Det har sin grund i behavorismen och inlärningspsykologin och är motsatsen till positiv förstärkning som innebär beröm för att få ett önskat beteende.

Vad är det behavioristiska perspektivet?

  • Det behavioristiska perspektivet är ett konkret och praktiskt perspektiv. Man har konstaterat att miljön kan orsaka beteenden och därför har man också kunnat skapa behandlingsmetoder där miljön på ett enkelt sätt förändras och skapar nya beteenden.

Vad är positiv förstärkning?

  • Positiv förstärkning. Positiv förstärkning innebär att en konkret konsekvens tillkommer då ett beteende utförs, vilket ökar sannolikheten för att en individ ska uppvisa detta beteende igen. Detta kan både vara någonting som för mottagaren uppfattar som positivt eller negativt.

Relaterade inlägg: