Vad är Maria Montessori teori?

Innehållsförteckning

Vad är Maria Montessori teori?

Vad är Maria Montessori teori?

Inom Montessoripedagogiken lägger man stor vikt att varje barn ska ha medinflytande och känna ett eget ansvar. Begreppet individualisering innebär att barnet sätts i centrum. Lärarens roll är att observera barnet och sedan fungerar som en handledare som stödjer och motiverar barnet i inhämtningen av kunskap.

Vilken betydelse har miljön i Montessoripedagogiken?

Miljön ska vara väl förberedd och anpassad efter barnens behov och ålder. ... Materialet ska stimulera barnet för vidare utveckling och därför finns material för såväl olika intresseriktningar som mognadsstadier.

Varför Montessoriskola?

Jämfört med vanlig pedagogik så brukar man säga att barn som går i en montessoriklass har större möjlighet att utvecklas efter sina egna förutsättningar. Genom att undervisningen sker i åldersblandade klasser får barnet möjlighet att själv välja och att ta till sig de kunskaper som för tillfället intresserar barnet.

Vad menas med känsliga perioder i barnets utveckling?

De sensitiva perioderna Under sina observationer av barn märkte Maria Montessori att de under vissa perioder kunde upprepa samma handling gång på gång, utan synbar anledning. De uppslukades helt av vad de gjorde och lade inte märkte till omgivningen. Detta kallade hon en ”sensitiv” eller ”känslig” period.

Relaterade inlägg: