Vad är makt i vården?

Innehållsförteckning

Vad är makt i vården?

Vad är makt i vården?

– Sjuksköterskepositionen är nära förbunden med makt. Hon representera läkaren och den medicinska vetenskapen. Den som har makt har rätten att tala, att tysta och att döma. Lisbeth Engström menade att makten som sjuksköterskor har ska vändas till något positivt.

Hur uttrycks makt?

Makt/maktlöshet Nationalencyklopedins definition av makt ur ett samhällsvetenskapligt perspektiv innebär, en handling, där en individ (A) utövar makt enligt sin vilja över en annan individ (B), mot (B:s) vilja. Grunden för att utöva makt utgörs av (A:s) resurser, med belöning eller bestraffning som följd.

Vilka maktförhållanden kan förekomma mellan patient och sjuksköterska?

Relationen mellan patient och sjuksköterska är en process som utvecklas genom flera steg, bland annat genom konflikter som frihet och tvång, makt och vanmakt, hjälp och skada, jämlikhet och ojämlikhet, system och individ.

På vilket sätt har personalen makt över brukaren patienten?

Men ett personcentrerat förhållningssätt kräver en kulturomställning och innebär att patienten får mer makt över sin behandling – vilket inte applåderas av alla. I personcentrerad vård ses patienten som en partner i teamet som arbetar runt patienten.

Relaterade inlägg: