Hur räknar man debet och kredit?

Innehållsförteckning

Hur räknar man debet och kredit?

Hur räknar man debet och kredit?

Vid en kostnad gäller följande:

  1. själva kostnaden bokförs i debet, till exempel: konto 6212 Telefonkostnader, debet 100 kr.
  2. var pengarna kom ifrån bokförs i kredit, till exempel: konto 1930 Bankkonto, kredit 100 kr.

Vad är ett Kostnadskonto?

Intäktskonton & kostnadskonton utgör underlag till resultaträkningen. Intäktskonton minskar i debet och ökar i kredit medan kostnadskonton ökar i debet och minskar i kredit. I resultaträkningen framgår om företaget gör vinst eller förlust och finns för en viss period, t.

Är ingående moms debet eller kredit?

Ingående moms är momsen på det du köper in. Den drar du av vid momsredovisningen och ska därmed gå in. Ingående moms redovisas löpande som en fordran på konto 2641 i debet. ... Utgående moms redovisas löpande som en skuld.

Vad menas med en kontoplan?

BAS-kontoplanen är uppbyggd på fyra huvudprinciper enligt följande: För affärsredovisning - Registrering av företagets affärshändelser. För dubbel bokföring - Samtliga affärshändelser registreras med lika stora belopp i debet och kredit. Anpassad till Bokföringslagen (BFL) och Årsredovisningslagen (ÅRL).

Vad räknas som förbrukningsmaterial?

En förbrukningsinventarie är en inventarie med kort livslängd, vilket alltså betyder att den inte ska finnas i verksamheten för stadigvarande bruk.

Vem kom på debet och kredit?

Luca Pacioli beskrev i sin bok hur handelsmännen i Venedig bokförde sina affärshändelser med hjälp av journaler, konton, debet och kredit. Det bokföringssystem som Pacioli beskrev i sin bok är i stort sett lika omfattande som det bokföringssystem vi har idag.

Relaterade inlägg: