Vad betyder ordet habilitering och när kan det vara aktuellt?

Innehållsförteckning

Vad betyder ordet habilitering och när kan det vara aktuellt?

Vad betyder ordet habilitering och när kan det vara aktuellt?

Habilitering är det stöd och den behandling som ges till barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättning för att de ska få möjlighet att bibehålla och utveckla sina förmågor. ... Habilitering kan till exempel vara: Information och utbildning om din funktionsnedsättning.

När kan en person behöva rehabiliteringsinsatser?

Habilitering betyder insatser till en person som har en medfödd funktionsnedsättning eller som tidigt i livet har fått en funktionsnedsättning. Rehabilitering är insatser till en person som har en funktionsnedsättning som uppkommit genom till exempel en olycka eller sjukdom i vuxen ålder.

I vilka sammanhang kan det bli aktuellt med habilitering?

Habiliteringen finns till för dig som har en bestående funktionsnedsättning som är medfödd eller som har uppstått i tidig ålder. Det kan till exempel vara något av följande: Fysisk funktionsnedsättning som påverkar rörligheten på olika sätt. Intellektuell funktionsnedsättning, också kallad utvecklingsstörning.

Vilka får habilitering?

Vi är till för dig med varaktig funktionsnedsättning som har autism, intellektuell funktionsnedsättning, rörelsenedsättning eller förvärvad hjärnskada och dig som har syn- eller hörselnedsättning, är blind, döv eller dövblind.

Vilka arbetar på habilitering?

Professioner inom Habilitering & Hälsa

  • Arbetsterapeut.
  • Fysioterapeut - sjukgymnast.
  • Kurator - socionom.
  • Logoped.
  • Psykolog.
  • Specialpedagog.
  • Administratör.

När ska man göra en rehabiliteringsutredning?

Går du omkring på jobbet och lider i det tysta av någon krämpa som inte blir bättre av ditt arbete? Vänta inte tills du stupar i tjänsten – begär själv rehabutredning och spar tid, pengar och onödigt lidande.

Vilka kan få habilitering?

Målet är att stärka din kraft och frihet att forma ditt liv. Vi är till för dig med varaktig funktionsnedsättning som har autism, intellektuell funktionsnedsättning, rörelsenedsättning eller förvärvad hjärnskada och dig som har syn- eller hörselnedsättning, är blind, döv eller dövblind.

Relaterade inlägg: