Kan hägring likna?

Innehållsförteckning

Kan hägring likna?

Kan hägring likna?

Flygledartorn och berg dyker plötsligt upp som hägringar ovanför horisonten. Hägringen är också ett fenomen som i alla tider har lurat karavaner som färdats genom öknen. Vid stora temperaturskillnader mellan olika höjder kan ljusstrålar böjas av, och därigenom kan föremål bortom horisonten dyka upp ovanför den.

Hur uppkommer en hägring?

En hägring uppstår vid en onormal fördelning av temperaturen med höjden i den lägre delen av atmosfären. Därmed följer också en onormal vertikal täthetsfördelning hos luften, vilket är grundorsaken till det brytnings- eller refraktionsfenomen som hägringen utgör.

Vilken är störst häger eller trana?

Utseende, fältkännetecken och läte En adult trana är ungefär 115–130 cm lång, har ett vingspann på 200–230 cm och väger 4–6 kg. Hanen är generellt något större än honan.

Vad heter Tranans ungar?

I slutet av april eller början på maj läggs de två äggen och ruvas i ca. 30 dygn av båda makarna. Ungarna kläcks med ett par dagars mellanrum och är flygfärdiga efter nio till tio veckor. Under tiden som tranorna befinner sig på sina häckplatser är de ytterst vaksamma och lättskrämda.

Vad händer när man ser en hägring i öknen?

De är bilder av verkliga föremål som ligger bortom horisonten, kanske 10 mil bort där jordens krökning gör att vi inte kan se föremålet. Men det speglas i luften ovanför och ser alltså svävande ut. Det kan vara ett fartyg eller en struktur i öknen som förvrängs så det liknar tinnar och torn.

Var trivs tranan?

Tranan häckar i ett område som sträcker sig från Skandinavien och Östeuropa österut till norra Kina och östra Ryssland.

Relaterade inlägg: