Vad menas med Mineraliseringsstörningar?

Innehållsförteckning

Vad menas med Mineraliseringsstörningar?

Vad menas med Mineraliseringsstörningar?

Mineraliseringsstörningarna visar sig som välavgränsade opaciteter på en eller flera tänder. Ibland finns en kavitet redan vid eruption, men ofta före- faller tanden normal frånsett färgen, som kan variera från kritvit till gulbrun. Ju mörkare områden desto kraftigare är mineraliseringsstörningen.

Vad kan orsaka Fluoros på de permanenta tänderna?

Infektion i mjölktanden är också en välkänd orsak till defekt hos den permanenta tanden. Denna typ av störning är numera inte så vanlig i Sverige, mycket beroende på en väl fungerande barntandvård. Generella faktorer Dental fluoros är sedan länge den mest kända typen av mineraliseringsstörning.

Vad är det svarta i tänderna?

Om du ser små svarta/bruna fläckar på tänderna är det förmodligen missfärgningar eller tandsten (länk till distriktstandvarden.se/tandsten) i gropar och fåror på tänderna. Det är svårt att komma åt dessa små gropar i tänderna, vilket lätt gör att de missfärgas.

Vad är molar Incisor Hypomineralization?

Molar Incisor Hypomineralization (MIH) är en störning av emaljen som framför allt drabbar de första permanenta kindtänderna (sexårständerna) men kan även drabba de permanenta framtänderna. Det är en störning som sker när tänderna bildas under det första levnadsåret.

Vad är Tanderosion?

Tanderosion eller frätskada är en kemisk upplösning av tandemalj utan bakteriers inverkan. Den beror på förhöjd halt av syra i munnen. Syran kommer från sura drycker och födoämnen.

Hur vanligt är Mih?

Ungefär vart femte barn har MIH. Orsaken har ännu inte kunnat klarläggas, men mycket tyder på att hälsoproblem under första levnadsåren spelar stor roll.

Vad är orsaken till Fluoros?

Orsaken kan vara förhöjt fluorintag, trauma mot mjölktänderna under tiden för de permanenta tändernas mineralisering eller annan typ av påverkan. Man kan också få störd emaljbildning på grund av genetiska faktorer, men då är flera tänder i bettet påverkade.

Vad orsakar Fluoros?

Fluoros är vita fläckar som vissa har på tänderna på grund av en mineralstörning i emaljen. Ibland kan fluorosfläckar även vara åt det gulbruna hållet. Störningen bildas under tandutvecklingsfasen, alltså när man är barn, om man har ett för högt fluorintag. Ett stort intag av fluor kan komma från ditt dricksvatten.

Relaterade inlägg: