Vad är färgintensitet?

Innehållsförteckning

Vad är färgintensitet?

Vad är färgintensitet?

färgintensitet är en beteckning för hur ljusstark en färg är.

Vad betyder färgmättnad?

Färgmättnad (saturation) Färgmättnad är tyngden av färg i fotot. Jag brukar kalla mättnadsreglage för färgens volymkontroll. Ett foto har aldrig något färgmättnadsvärde – verktyg med färgmättnad arbetar relativt. Mycket eller lite upplevd färgmättnad är subjektivt.

Vad är en nyans?

Nyans avser små skillnader eller skiftningar i uttrycket för färg, ljus och skugga med avseende på deras ton eller mättnad.

Är färg och kulör samma sak?

Färg hittar du i burken och är det du målar med. Kulör är en beskrivning på hur du uppfattar färgen – t ex blå, grå eller grön.

Vilken egenskap är viktig om du har ett hus i en ljus kulör?

Ljusa färger Hus i ljusa kulörer gör att huset uppfattas som större än vad det faktiskt är. Har du ett mindre hus kommer det att se större ut om du målar det i en ljus färg. Redan stora hus kommer därför uppfattas som ännu större och därför kan de vara fördelaktigt att måla dem i en mörkare kulör.

Vad menas med Saturation?

betyder syremättnad i blodet. Syremättnad mäts i procent.

Vad är ljus kontrast?

Skillnaden i intensitet mellan ljusa och mörka områden i en bild. Kontrasten anger antal toner i bilden. I en bild med låg kontrast (vänster) bevaras detaljer men den verkar sakna dimension och ser oskarp ut.

Vad kallas en färg som inte är en nyans?

Det internationella färgsystemet HSV (Hue Saturation Value) för bildskärmsanvändning har på svenska fått namnet NMI (Nyans Mättnad Intensitet). Detta bygger på en felaktig översättning av det engelska ordet hue, som på svenska är kulörton och inte nyans.

Vilka nyanser finns det?

Spektrums övergång mellan olika färger är kontinuerlig (utan tydliga gränser) men en traditionell uppdelning anger sju spektralfärger: Rött, orange, gult, grönt, blått, indigo och violett. Även andra indelningar förekommer, se till exempel faktamallen härintill.

Relaterade inlägg: