Vad syftar begreppet sjuka hus på?

Innehållsförteckning

Vad syftar begreppet sjuka hus på?

Vad syftar begreppet sjuka hus på?

1. Grundförutsättningen för konflikterna är begreppet sjuka hus-syndromets avsaknad av validerbarhet och repro- ducerbarhet, vilket leder till en inneboende vetenskap- lig/kunskapsmässig osäkerhet.

Finns i sjuka hus?

De vanligaste symtomen hos personer som vistas i sjuka hus är ögon-, näsa- eller halsirritation, torrhetskänsla i slemhinnor och hud, trötthet, huvudvärk och tunghetskänsla i huvudet. Eftersom symtomen är så allmänna finns ett behov att studera vad som verkligen kan relateras till faktorer i inomhusmiljön.

Kan man bli sjuk av sitt hus?

Men trots att ospecificerad byggnadsrelaterad ohälsa (OBO), som fenomenet kallas, är så utbrett, vet forskarna inte exakt vad det är som gör att vissa av oss blir sjuka i vissa byggnader. Det finns i och för sig en mängd olika ämnen i inomhusmiljön, både i form av partiklar och gaser.

Hur vet man om man bor i ett sjukt hus?

Definitionen av ett sjukt hus är att detta är en byggnad där fler än förväntat av de per- soner som vistas i byggnaden uppvisar symtom som framkallas av vistelse i byggnaden och vanligtvis avklingar efter några enstaka dagars frånvaro från huset. Efter någon dag åter i byggnaden återkommer symtomen.

Hur reagerar man på mögel?

Vanliga symtom som sätts i samband med fukt och/eller mögel i inomhusmiljön: Slemhinne- och luftvägssymtom - Känsla av irritation eller torrhet i ögon, näsa och svalg, nästäppa, snuva, heshet, hosta, återkommande luftvägsinfektioner, uppkomst eller försämring av astma.

Kan man testa sig för mögel?

Du kan enkelt testa för både synligt och dolt mögel. Se bara till att du väljer rätt test. Om mögel är synligt, måste man välja ett ytprov medan man väljer ett luft- eller dammtest för att detektera dold mögel.

Kan mögel vara luktfritt?

Ibland kan det vara svårt att upptäcka mögel då svamparna eller bakterierna som bildas ofta inte syns. Mögel kan lukta och ofta blir det en unken och jordig lukt. Men det kan också hända att man blir ”hemmablind” och inte känner lukten när man lever i den.

Relaterade inlägg: