Hur länge kan man spara bröstmjölk?

Innehållsförteckning

Hur länge kan man spara bröstmjölk?

Hur länge kan man spara bröstmjölk?

Bröstmjölk kan försvaras i upp till tre dygn i ett kylskåp som håller högst fyra grader. Hållbarheten blir sämre om temperaturen är högre än så. Bröstmjölk som ska frysas kan förvaras i kylskåp i högst ett dygn. Bröstmjölk kan förvaras i frysen i sex månader.

Hur förvarar man bröstmjölk?

Använd rena uppsamlingskärl för bröstmjölken vid handmjölkning. Det är viktigt med noggrann hygien när du hanterar bröstmjölk. På sjukhuset ges bröstmjölken till barnet inom en timme om den står i rumstemperatur, annars förvara mjölken i kylskåp.

Hur tar man med sig bröstmjölk?

Om det däremot är omöjligt att ta med ditt barn på dina åtaganden kan du pumpa ut bröstmjölk så att barnets far eller någon annan anhörig kan ge bröstmjölken i flaska. Utpumpad bröstmjölk måste hanteras försiktigt, för att bibehålla sin kvalitet, smak, lukt och hållbarhet.

Kan man ge kall bröstmjölk?

Bröstmjölken bör värmas till kroppstemperatur men det går också bra att ge kall eller rumstempererad bröstmjölk till barnet.

Hur många gånger kan man värma upp bröstmjölk?

När du värmer eller tinar bröstmjölk så bör du tina eller värma den i vattenbad eller under rinnande vatten (ca 37 grader varmt). Mjölken ska aldrig värmas till mer än 40 grader. När bröstmjölken är tinad och om den förvaras i rumstemperatur så ska den ges till barnet inom två timmar efter upptiningen.

Hur ge utpumpad bröstmjölk?

Försök med att doppa flasknappen i lite utpumpad mjölk innan du ger den till barnet, så att den smakar och luktar av din bröstmjölk. Stimulera sedan försiktigt barnets överläpp med nappen för att uppmuntra det att öppna munnen.

Relaterade inlägg: