Vad ska man göra när man har högt blodsocker?
Innehållsförteckning
- Vad ska man göra när man har högt blodsocker?
- Vad är för diabetes?
- Vad ska ett normalt Långtidssocker ligga på?
- Varför är det farligt med högt blodsocker?
- Hur vet man om man har diabetes?
- Vad är P-glukosresultat under 4 mmol/l?
- Vad är referensintervallet för p-glukos?
- Vad är ett glukosprov?
- Har du fastat och ditt p-glukos är 7,0 mmol/l eller högre?
Vad ska man göra när man har högt blodsocker?
Målet är att få en låg och jämn nivå. Mat höjer blodsockret. Insulin, tabletter och fysisk ansträngning sänker det. Mat, läkemedel och motion är alltså de instrument som personer med diabetes har för att påverka sitt blodsocker.
Vad är för diabetes?
Diabetes är en grupp ämnes om sättnings sjukdomar. Gemensamt för dem är att bukspottkörteln inte producerar tillräckligt med det livs viktiga hormonet insulin och då stiger blodsockret. Ungefär 500 000 finländare har diabetes.
Vad ska ett normalt Långtidssocker ligga på?
Långtidsblodsocker (HbA1c) är ett mått på blodsockrets medelvärde under de senaste 6-8 veckorna. Har man som icke-diabetiker ett HbA1c som är högre än övre referensvärdet (runt 42-45 mmol/mol) bör ett fasteblodsocker tas eller en sockerbelastning göras för att utreda om man har diabetes.
Varför är det farligt med högt blodsocker?
Förhöjt blodsocker eller diabetes kan långsamt skada en del av kroppens blodkärl. Både de små blodkärlen, de så kallade kapillärerna, och de större blodkärlen kan skadas. Ett tidigt tecken på att blodkärlen har börjat ta skada är att protein (äggvita) läcker ut i urinen via njurarna.
Hur vet man om man har diabetes?
Diagnos ställs genom att man mäter nivån av socker i blodet (glukoshalten i blodplasma). De klassiska symtomen är törst, kissar ofta, trött och har gått ner i vikt. Om man saknar symtom krävs minst två fasteplasmaglukosvärden på eller över 7.0 mmol/l.
Vad är P-glukosresultat under 4 mmol/l?
- P-Glukosresultat under 4 mmol/L brukar tolkas som lägre än normalt. Låga värden beror oftast på att du har diabetes och har tagit för mycket av det läkemedel som sänker blodsockret.
Vad är referensintervallet för p-glukos?
- Referensintervallet får man genom att väga samman P-Glukos-resultatet från en stor grupp friska personers fasteprov. Referensintervallet för fastevärden för P-Glukos anges ofta till 4,0 till 6,0 mmol/L. Det brukar anges som fP-Glukos. Om du inte har fastat kan det vara normalt med värden upp till 8,7 mmol/L.
Vad är ett glukosprov?
- Ett glukosprov ingår bland de prover som ofta tas vid olika slags läkarundersökningar och hälsokontroller. Det görs framför allt för att se om du har diabetes. I vanligt tal säger man ofta att man kontrollerar blodsockret. Personer med diabetes brukar själva mäta P-Glukos regelbundet särskilt om de har typ 1-diabetes.
Har du fastat och ditt p-glukos är 7,0 mmol/l eller högre?
- Om du har fastat och ditt P-Glukos är 7,0 mmol/L eller högre flera gånger kan det bero på att du har diabetes. Om du inte har fastat och ditt P-Glukos är 12,2 mmol/L eller högre är det sannolikt att du har diabetes.