Vad orsakar pleurit?

Innehållsförteckning

Vad orsakar pleurit?

Vad orsakar pleurit?

Lungsäcksinflammation kallas också pleurit. Oftast beror lungsäcksinflammation på ett virus, men det kan också orsakas av bakterier eller andra sjukdomar.

Vad är Pleural?

Lungorna är omgivna av varsin lungsäck, pleura. Pleura viscerale som är sammanväxt med lungan och pleura parietale som klär thoraxväggens insida. Mellan pleura viscerale och pleura parietale finns normalt en tunn vätskehinna (

Vad kan vätska i lungan bero på?

Orsaker. Lungödem beror i de flesta fallen på någon hjärt- och kärlsjukdom. Sådana sjukdomar innefattar kardiomyopati, kranskärlssjukdom och högt blodtryck. Andra sjukdomar kan dock också orsaka lungödem, exempelvis lungsjukdomar, virussjukdomar, trauma mot bröstkorgen, och vissa kemiska substanser.

Är pleurit farligt?

I de flesta fall behöver pleurit ingen behandling. En virusinfektion, som är den vanligaste orsaken till pleurit, går oftast över av sig själv inom två veckor. I de fall lungsäcksinflammationen beror på något annat går den oftast över när den underliggande sjukdomen behandlas.

Vilken är Lungsäckens funktion?

Funktionen är att minska friktion på den känsliga lungväggen under lungornas arbete. Lungsäcken är uppbyggd som en ihålig säck av bindväv och epitelvävnad med pleuravätska inuti. Det är lungsäcken som håller uppe lungorna mot thorax. När lungan punkteras är det lungsäcken som spricker.

Relaterade inlägg: