Vad är syftet med popkonst?

Innehållsförteckning

Vad är syftet med popkonst?

Vad är syftet med popkonst?

Popkonsten utmanade den traditionella konstuppfattningen genom att använda sig av den typ av visualitet som förekom inom populärkulturen och som omgav det massproducerade, och förde in detta bildspråk i finkulturen, och ifrågasatte på många sätt just uppdelningen i fin- och populärkultur.

Varför blev popkonst så stort?

Popkonsten blev som störst i USA och fick sin absoluta storhetstid i New York under 1960-talet. De amerikanska popkonstnärerna skiljde sig en aning från de brittiska. De hade som mål att uppnå estetisk och moralisk tomhet, de brittiska konstnärerna motiverade eller kommenterade många gånger sitt val av motiv.

Vilka kännetecken har popkonsten?

Kännetecknet för popkonst är att motivet på bilden ser tillsynes totalt likgiltigt ut för konstnären. Popkonst strävar efter att betraktaren inte ska märka av konstnären bakom konstverket, inga av dennes värderingar syns heller, utan motivet framställs på ett neutralt sätt.

Varför skapades pop art?

Popkonst var en rörelse som uppstod i slutet av 1950-decenniet i England och USA. Det föddes som en konstnärlig reaktion på Abstrakt Expressionism, som ansågs tom och elitistisk. Det kännetecknas med hjälp av bilder och teman som tas från konsumentsamhället och massmedia.

När började popkonsten?

1950 Pop art/Began approximately Popkonst, eller Pop art, är en konstriktning som växte fram i 1950-talets Storbritannien och strax därefter i USA. Rörelsen uppstod delvis som en motpol till den svåråtkomliga, abstrakta konsten där betraktaren försöker tolka målarens underliggande budskap.

När uppkom pop art?

Tidpunkten när ”pop” som konstbegrepp föddes, kan preciseras nästan på dagen. ”Pop Art” var det omdebatterade ämnet för ett symposium den 13 december 1962 på Museum of Modern Art i New York.

Vem uppfann popkonsten?

Det var: Andy Warhol, Roy Lichtenstein, James Rosenquist, Tom Wesselman, Claes Oldeburg. Jag föreläser om utvecklingen fram till detta centrala genombrottsår för popkonsten.

När uppstod pop art?

Tidpunkten när ”pop” som konstbegrepp föddes, kan preciseras nästan på dagen. ”Pop Art” var det omdebatterade ämnet för ett symposium den 13 december 1962 på Museum of Modern Art i New York.

När kom pop art?

Pop art eller pop konst är en konstform som härstammar från 1950 talets England där en medlem i ett konstnärskollektiv myntade begreppet – Pop art.

Vad menas med konceptuell konst?

Fokus på idéerna Till skillnad från poeter, författare och låtskrivare är konceptkonstnärerna inte bundna till ett särskilt medium, ett början och slut eller en låtstruktur. Många konceptkonstnärer rör sig fritt mellan att uttrycka sig i performance, fotografi, måleri, ready-mades, skulptur och installationer.

Relaterade inlägg: