Varför POSK?

Innehållsförteckning

Varför POSK?

Varför POSK?

POSKs vision är att Svenska kyrkan ska vara en gemenskap som speglar Guds vilja i gudstjänst och liv och som talar tydligt om Jesus Kristus. POSK har idéerna för framtiden och vill leda utvecklingen i riktning mot en kyrka som rymmer mångfald och präglas av respekt.

Vilka styr Svenska kyrkan?

På nationell nivå leds Svenska kyrkan av Kyrkomötet, Kyrkostyrelsen och Biskopsmötet, med ansvar för Svenska kyrkans tro, lära, gudstjänstfirande, ekonomi och organisation.

Vad betyder kyrkovalet?

Kyrkovalet är val till de beslutande instanserna i Svenska kyrkan: Kyrkofullmäktige är det högsta beslutande organet på lokal nivå för församling eller pastorat (flera församlingar med gemensam styrning). Stiftsfullmäktige är del av den regionala nivån, stiftet, som har till uppgift att stödja församlingarna.

Vad står Frimodig kyrka för?

Frimodig kyrka är en nomineringsgrupp för kyrkliga val inom Svenska kyrkan. ... Man vill vidare att kyrkan ska styras utan inblandning av politiska partier, och önskar att kyrkan ska bli frimodig (oförsagd, orädd) "med en ökad kärlek till och förtroende för Ordet" (det vill säga det som förkunnas Bibeln).

Vad står öppen kyrka för?

Öppen kyrka – en kyrka för alla (förkortad ÖKA) är en partipolitiskt obunden nomineringsgrupp för kyrkliga val inom Svenska kyrkan. Gruppen har som mål att Svenska kyrkan ska vara öppen för alla som söker, tvivlar eller tror.

Är Svenska kyrkan en folkkyrka?

Svenska kyrkan som trossamfund 1 § Svenska kyrkan är ett evangelisk-lutherskt trossamfund som framträder som församlingar och stift. ... 2 § Svenska kyrkan är en öppen folkkyrka, som i samverkan mellan en demokratisk organisation och kyrkans ämbete bedriver en rikstäckande verksamhet.

Vad står Nomineringsgrupperna för?

En nomineringsgrupp är en sammanslutning kandidater till något av de direktvalda beslutande organen inom Svenska kyrkan. Nomineringsgrupperna motsvarar i mångt och mycket politiska partier i sekulära val.

Relaterade inlägg: